The Mentalist

The Mentalist egy amerikai bűnügyi sorozat, ami a CBS országos csatornán megy, ahol Patrick Jane-t követhetjük figyelemmel, aki a Kaliforniai Nyomozóiroda (CBI) független szakértője. Habár nem a törvényt képviseli, médiumként szerzett tudásával és tapasztalatával segít a CBI-nak  különböző bűncselekményeket megoldani (ami eléggé ellentmondásos, mivel szerinte nincsenek is médiumok), annak reményében, hogy egy nap igazságot szolgáltat majd Red John felé, aki meggyilkolta feleségét és kislányát.

Patrick Jane korábban ragyogó karriert futott be szélhámosként, sikeres médiumként már szinte a sztárok között emlegették. Szerepelt a televízióban, ahol elmondta, hogy a rendőrség az ő paranormális képességeinek a segítségével hozta létre a sorozatgyilkos Red John profilját. Red John bosszúból megölte Jane feleségét és kislányát. Jane azonnal felhagyott médiumi karrierjével, és csatlakozott a CBI-hoz, hogy képességei segítségével bűnügyeket oldjanak meg. Az ügyeket megpróbálja mindig összefüggésbe hozni Red Johnnal, vagy az őt utánzókkal. Beismeri, hogy természetfeletti képességei hamisak, gyakran hangoztatja, hogy “nincsenek médiumok”, mégis használja az arcolvasó, hipnotizáló és zsebtolvaj képességeit, ugyanúgy mint az erőteljes megfigyelőképességét, és azt hogy mélyen belelát az emberek elméjébe és viselkedésébe. Ezek a képességek nagyon hasznosak minden epizódban, a gátlástalan és bizarr technikák, amiket alkalmaz, gyakran megsértik a vele együtt dolgozó ügynököket. Jane gyakran használ gondosan kitervelt trükköket és játékokat, amik a végén odáig vezetnek, hogy a bűnös bevallja tettét.

Simon Baker zseniálisan alakítja a néha megszállott, néha egyszerűen csak vicces karaktert. Alakítását Golden Globe-ra jelölték.

Magyarországon a Mentalista címmel vetítette az RTL Klub, most ismétléseket láthatunk a Cool-on. Azt még nem tudni, hogy a 3. évad mikor kerül adásba itthon. Remélhetőleg hamarosan.

 

 

rendező: David Nutter, Chris Long, David Barrett
forgatókönyvíró: Bruno Heller
operatőr: Geary McLeod
zene: Blake Neely
producer: Charles Goldstein, Eoghan Mahony
látványtervező: Michael Novotny
vágó: David Ekstrom

szereplő(k):
Simon Baker (Patrick Jane)
Robin Tunney (Teresa Lisbon)
Tim Kang (Kendall Cho)
Amanda Righetti (Grace Van Pelt)
Owain Yeoman (Wayne Rigsby)

 

The Mentalist az IMDB-n.

Hozzászólás